Inici L'Associació per a la Defensa de la Natura (ADN) és una organització que té com a objectius la protecció i l'estudi de la natura a Andorra. http://adn-andorra.org/index.php/component/content/frontpage Mon, 29 Apr 2024 11:20:37 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management ca-es Congrés Internacional del Trencalòs a Andorra - 15 al 17 de novembre a Canillo http://adn-andorra.org/index.php/noticies/242-congres-internacional-del-trencalos-a-andorra-15-al-17-de-novembre-a-canillo http://adn-andorra.org/index.php/noticies/242-congres-internacional-del-trencalos-a-andorra-15-al-17-de-novembre-a-canillo Estem organitzant el Congrés Internacional del Trencalòs a Andorra. Tindrà lloc a Canillo del 15 al 17 de novembre del 2019. Enguany, el PACT, el Pla d'Actuacions per a la Conservació del Trencalòs, un projecte que es duu a terme en col·laboració entre el Govern d'Andorra i l'Associació per a la Defensa de la Natura, fa 20 anys. La coincidència entre aquesta efemèride i la possibilitat d'organitzar aquest congrés a Andorra ens ha motivat enormement a desenvolupar-lo.

 

Annual_Bearded_Vulture_Meeting_2019

 

Més informació en aquest enllaç.

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) frontpage Sat, 09 Nov 2019 12:01:33 +0000
Curset: Identificació de rapinyaires en vol http://adn-andorra.org/index.php/activitats/236-curset-identificacio-de-rapinyaires-en-vol http://adn-andorra.org/index.php/activitats/236-curset-identificacio-de-rapinyaires-en-vol Curset en dues sessions, una de teòrica i una sortida de camp per aprendre a identificar els rapinyaires que podem veure als Pirineus. Coneixerem detalls de la biologia i comportament d’aquest grup tan espectacular d’ocells, però sobretot ens centrarem en com podem identificar les diferents espècies en vol.


2009_02_23_5368


Programa:

 

Sessió teòrica: divendres 19 de maig, de 20:15 a 22h al centre cultural La Llacuna d'Andorra la Vella.


Sortida de camp: dissabte 20 de maig al matí, a les 8:30 a Sant Julià de Lòria. Breu itinerari sense dificultat, en funció dels assistents al curset. Si teniu prismàtics, podeu portar-los.


A càrrec d’Àngel Bonada, Naturalista i ornitòleg professional amb 20 anys d’experiència en el seguiment dels rapinyaires pirinencs. Coordinador del PACT-Andorra i membre del GEPT.

 

Preu: Gratuït per als socis de l’ADN, 10 euros si no s'és soci (és possible fer-se soci el mateix dia de l'activitat; el preu de la quota anual és de 18 euros).

 

Inscripcions: instruccions aquí. Places limitades.

 

Organitza: Associació per a la Defensa de la Natura (http://www.adn-andorra.org/)




També us pot interessar la presentació d'una nova guia de rapinyaires de Catalunya:

presentacio

d'espècies de la nostra fauna salvatge

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) frontpage Tue, 18 Apr 2017 23:00:00 +0000
Imatges i resum de la sortida naturalista: "Sobre la pista del gall" http://adn-andorra.org/index.php/activitats/238--imatges-i-resum-de-la-sortida-naturalista-qsobre-la-pista-del-gallq http://adn-andorra.org/index.php/activitats/238--imatges-i-resum-de-la-sortida-naturalista-qsobre-la-pista-del-gallq El 12 de març de 2017 va tenir lloc l'excursió en raquetes anomenada "Sobre la pista del gall", amb l'objectiu d'observar rastres, veure exemples de com el bosc efectua el seu rol protector i alimentari de cara a la fauna durant l'hivern i en especial vam estar atents als rastres deixats per un dels habitants més il·lustres: el gall de bosc. Vam gaudir de les explicacions del biòleg i guia Marc Mossoll que ens va mostrar múltiples elements per entendre el dia a dia al bosc hivernal. Aquí teniu un enllaç al vídeo que va gravar RTVA just a l'inici de la sortida.

 

El bon estat de la neu va permetre al grup realitzar una sortida molt agradable. Us mostrem tres fotos que ens ha enviat un dels assistents, el David Carreras. Van ser preses durant la primera part de la sortida, en un moment en què hi havia força núvols, poc abans de deixar pas al sol. Hem apujat el contrast de les dues primeres per millorar la interpretació. Es tracta d'empremtes de gall de bosc i d'excrements típics d'aquesta espècie.

 

DSC_1828_contrast_fort

DSC_1829_contrast_fort

DSC_1840_retall

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) frontpage Mon, 13 Mar 2017 23:00:00 +0000
Fauna de l'Alta Muntanya: sortida d'introducció a l'ornitologia a Grau Roig http://adn-andorra.org/index.php/activitats/229-fauna-de-lalta-muntanya-sortida-dintroduccio-a-lornitologia-a-grau-roig http://adn-andorra.org/index.php/activitats/229-fauna-de-lalta-muntanya-sortida-dintroduccio-a-lornitologia-a-grau-roig Diumenge 23 d'agost de 2015 realitzarem una sortida d'introducció a l'ornitologia a Grau Roig que tractarà els ocells de l'alta muntanya. Ens trobarem a les 8 del matí al primer aparcament de Grau Roig. Us convidem a assistir-hi!

 

Trencapinyes_-_COLLET_MONTAUP

Trencapinyes al collet de Montaup

 

La zona escollida és pràctica i agradable de forma que ens puguem desplaçar en grup i no calgui fer grans aproximacions en sortir d'una altitud important. També procurarem observar ocells amb el sol a favor, que ho fa molt més agradable. L'itinerari que realitzarem es pot dividir en tres zones:

 

1 - GRAU ROIG:

En aquesta zona planera, on hi ha una barreja de bosc de pi negre, prats subalpins, construccions humanes, i el començament del riu Valira d'Orient, confiem tenir oportunitat de conèixer ocells petits d'alta muntanya com la cotxa fumada, el còlit gris, la llucareta o el sit negre.

 

Cotxa_Fumada_-_DEVESES
Cotxa Fumada a les Deveses
LLucareta_-_PORT_CABS
LLucareta al Port de Cabús

Sit_Negre_-_CORTALS_ENCAMP

Sit Negre als Cortals d'Encamp

 

2 - PUJADA A L'ESTANY PRIMER:

Cap a les 9 del matí emprendrem el camí en direcció a l'estany Primer. Ho farem pujant per un camí dins el bosc de pi negre. Cal dir però que aquest tram potser serà més d'excursionisme que d'observar ocells, tot i que si es presenta la oportunitat ho aprofitarem. En aquest ambient els ocells més típics són: mallerenga petita, mallerenga emplomallada (a Andorra no es diu mallerenga sinó tintipella ens recorda una sòcia de l'ADN), reietó, trencapinyes, picot garser gros, pinsà, pitroig, entre d'altres. Cal destacar que com a mamífers pot aparèixer l'esquirol. Un cop a l'estany, intentarem fer alguna observació.

 

3 - CAP DEL BOSC DE MORETÓ:

Aquesta zona és coberta per prats alpins. A l'hora que hi seríem ja haurà baixat l'activitat dels ocells, però és bastant probable poder veure el xoriguer, que a diferència dels ocells petits, està més actiu com més avançat el matí, ja que necessita les tèrmiques d'aire calent per poder sobrevolar sense esforç (com tots els rapinyaires). També és possible que observem marmotes.

 

Xoriguer_400

Xoriguer

 

Abans de migdia emprendrem el camí de tornada. Un aspecte a destacar de la data de la sortida, és que és plena època de migració, i això vol dir que amb sort, podríem veure ocells inesperats com ara algun rapinyaire migrador que passés per la zona, com podria ser el milà negre, l'aligot vesper o l'àguila marcenca.

 

Objectius:

 

Iniciar els participants de manera pràctica al món de la ornitologia. Dirigit a persones amb interès pels ocells i la natura en general amb pocs o cap coneixement ornitològic.

 

 

Aquesta activitat anirà a càrrec de Joan Tatjé i Mario Chimenea.

 

 

Places disponibles: 15 places.

 

 

Inscripció:

Es molt important que es faci la inscripció. Només cal enviar-nos un correu electrònic a adn@adn-andorra.org amb el nom i cognoms dels participants i un telèfon de contacte.

 

Amb aquestes quatre dades en tindrem prou per organitzar-nos degudament i, sobretot, per avisar-vos si hi hagués canvis de darrera hora com podria ser un canvi de lloc o de dia degut a males condicions meteorològiques.

 

 

Recomanacions generals:

Porteu roba i calçat adequats, aigua i menjar, barret i protecció solar alta. El trajecte fins al lloc indicat es farà en vehicles particulars. L'itinerari de la sortida no presenta dificultats i té un desnivell positiu molt assequible (200 metres).

 

L'ADN es reserva el dret d'ajornar, modificar o suspendre qualsevol de les activitats per condicions meteorològiques adverses o altres causes de força major. Així mateix, l'ADN no es farà responsable dels accidents que poguessin patir els participants durant les activitats naturalistes.

 

 

Organitza: Associació per a la Defensa de la Natura (http://www.adn-andorra.org)

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) frontpage Thu, 13 Aug 2015 07:28:34 +0000
Benvinguda http://adn-andorra.org/index.php/component/content/article/16-benvinguda http://adn-andorra.org/index.php/component/content/article/16-benvinguda
La renovació d'aquesta pàgina web ha estat possible gràcies a:
Església i comunitat angloparlant d'Andorra

Pàgina patrocinada per:
tecob_125_125
]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) frontpage Thu, 08 Feb 2007 21:50:54 +0000
Sortida d'introducció a l'ornitologia a la vall de Sispony http://adn-andorra.org/index.php/activitats/224-sortida-dintroduccio-a-lornitologia http://adn-andorra.org/index.php/activitats/224-sortida-dintroduccio-a-lornitologia Us convidem a assistir a una sortida d'introducció a l'ornitologia que tindrà lloc el diumenge 26 d'abril de 2015 a la vall de Sispony.

Els assistents aprendran les pautes bàsiques per a iniciar-se en el coneixement de les aus i la seva identificació.

Mosquiter-Sispony-29-03-2015


Objectius:

Iniciar els participants de manera pràctica al món de la ornitologia.

Dirigit a persones amb interès pels ocells i la natura en general amb pocs o cap coneixement ornitològic.

Durant el taller aprendrem a identificar les diverses especies d'ocells tenint en compte morfologia, color, comportament, així com a utilitzar una guia d'aus i prismàtics. Farem també una breu explicació pel que fa als prismàtics per observar aus (augments recomanats, sistemes existents, lluminositat...).


Programa:

Diumenge 26 de 9:00h a 13:00h sortida pràctica de mig dia a la vall de Sispony. Ens trobarem directament a la sortida de Sispony a les 9:00h, on acaba la urbanització, abans d'entrar a la carretera de la vall de Sispony. Des d'allí seguirem un camí per la solana on es travessen diferents hàbitats com prats, boscos i bardisses.


Aquesta activitat anirà a càrrec de Joan Tatjé i Mario Chimenea.


Places disponibles:
15 places.


Inscripció:
Es molt important que es faci la inscripció. Només cal enviar-nos un correu electrònic a adn@adn-andorra.org amb el nom i cognoms dels participants i un telèfon de contacte.

Amb aquestes quatre dades en tindrem prou per organitzar-nos degudament i, sobretot, per avisar-vos si hi hagués canvis de darrera hora com podria ser un canvi de lloc o de dia degut a males condicions meteorològiques.


Recomanacions generals:
Porteu roba i calçat adequats, aigua i menjar. El trajecte fins al lloc indicat es farà en vehicles particulars. L'itinerari de la sortida no presenta dificultats.

L'ADN es reserva el dret d'ajornar, modificar o suspendre qualsevol de les activitats per condicions meteorològiques adverses o altres causes de força major. Així mateix, l'ADN no es farà responsable dels accidents que poguessin patir els participants durant les activitats naturalistes.

 

Organitza: Associació per a la Defensa de la Natura (http://www.adn-andorra.org)

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) frontpage Thu, 09 Apr 2015 08:03:04 +0000
Sortida naturalista a la vall del Madriu des d'Engolasters resseguint el volum 6 de la col·lecció Pas a pas per Andorra http://adn-andorra.org/index.php/activitats/221-sortida-naturalista-a-la-vall-del-madriu-des-dengolasters-resseguint-el-volum-6-de-la-colmleccio-pas-a-pas-per-andorra http://adn-andorra.org/index.php/activitats/221-sortida-naturalista-a-la-vall-del-madriu-des-dengolasters-resseguint-el-volum-6-de-la-colmleccio-pas-a-pas-per-andorra Hem preparat una sortida naturalista a la vall del Madriu resseguint l'itinerari proposat al volum de la col·lecció Pas a pas per Andorra dedicat a aquesta vall. Podeu consultar aquest volum en aquest enllaç.

 

Us convidem a assistir a aquesta sortida de l'associació ADN que tindrà lloc el proper diumenge 2 de novembre. Ens trobarem a la Plaça del Poble d'Andorra la Vella a les 9h del matí.

 

L'itinerari que seguirem és molt assequible, es ressegueix el camí de gran recorregut entre Engolasters i el Madriu fins arribar a La Plana. Es preveu acabar la sortida abans de les les 15h. Es recomana portar menjar, aigua i roba d'abric. Aquesta activitat anirà a càrrec d'Albert Ruzafa, enginyer de forest.

 

Per més informació, contacteu-nos al correu electrònic de l'associació. Us agrairem que ens confirmeu la vostra assistència enviant un correu electrònic amb el nom i telèfon a l'adreça adn@adn-andorra.org Es tracta en aquest cas d'una activitat gratuïta i oberta a tothom. Recordem que pel que fa als cursets que l'associació realitzi, aquests només seran gratuïts per als socis de l'ADN. Us recordem també que si voleu participar a l'ADN, encara que sigui de forma puntual, només ens ho heu de dir, ens ajudaria molt, gràcies!

 

Associació per a la Defensa de la Natura (http://www.adn-andorra.org)

 

Portada200ppp_500

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) frontpage Wed, 29 Oct 2014 09:42:36 +0000
Passamà del curset d'observació de fauna salvatge a Enclar http://adn-andorra.org/index.php/activitats/215-curset-observacio-de-la-fauna-salvatge-a-enclar-identificacio-i-nocions-de-gestio http://adn-andorra.org/index.php/activitats/215-curset-observacio-de-la-fauna-salvatge-a-enclar-identificacio-i-nocions-de-gestio Observacio_de_la_fauna_salvatge_a_Enclar

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) frontpage Thu, 18 Jul 2013 13:38:38 +0000
PACT-ANDORRA notícies sobre el Trencalòs http://adn-andorra.org/index.php/noticies/212-pact-andorra-noticies http://adn-andorra.org/index.php/noticies/212-pact-andorra-noticies La parella de Trencalòs (Gypaetus barbatus) d’Andorra,  ja ha realitzat la seva posta. El Govern d’Andorra i l’ADN mitjançant el PACT (Pla d’Actuacions per la Conservació del Trencalòs) realitzen un seguiment acurat de la reproducció d’aquesta espècie monitoritzant amb una micro-càmera l’interior del niu per tal de seguir acuradament la seva evolució.

 

Femella_amb_dos_ous-Gener_2013

Femella amb dos ous. Gener 2013

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) frontpage Wed, 06 Mar 2013 11:28:45 +0000
Nota Informativa: Pla de Gestió de la Vall del Madriu http://adn-andorra.org/index.php/noticies/199-nota-informativa-pla-de-gestio-de-la-vall-del-madriu http://adn-andorra.org/index.php/noticies/199-nota-informativa-pla-de-gestio-de-la-vall-del-madriu Assabentats per els mitjans de comunicació de la imminent aprovació del pla de gestió del la Vall del Madriu - Perafita- Claror, l’ Associació per a la Defensa de la Natura (ADN), l’ Associació per a la Protecció de Plantes Animals i el Medi Ambient (APAPMA), i el Club Pirinenc Andorrà, volem informar que:

Les associacions que representem tenen com un dels objectius principals proclamats en els estatuts, vetllar per a la preservació i la conservació del patrimoni natural i cultural , per aquesta raó necessitem tenir accés a la informació més veraç i objectiva possible sobre els projectes que puguin incidir en el medi ambient.

Atorgar a la vall Patrimoni de la Humanitat d’un pla de gestió adequat és una necessitat urgent i ens felicitem que finalment els Comuns implicats vulguin acabar aquest procés iniciat fa tants anys.

Les nostres associacions ja van participar de manera molt activa
en el procés de presentació de la candidatura prèvia a la declaració de patrimoni de la humanitat de la Vall i la UNESCO, ens les seves recomanacions , va remarcar la necessitat de crear un procés participatiu amb tots els actors implicats per elaborar el pla de gestió.

Al dia d’avui desconeixem el contingut del pla tot i que la seva aprovació és imminent. Volem remarcar la precipitació amb que es vol aprovar; en plenes vacances estiuenques i amb un marge de temps molt limitat.

Tot plegat forma un conjunt de circumstàncies anòmales que contradiuen les recomanacions de la UNESCO.

Per aquestes raons hem demanat , telefònicament i per escrit, als comuns implicats, disposar del text complert del pla així com l’ajornament de la seva aprovació fins que puguem fer les nostres aportacions.

Ens reservem mentre no es soluciona aquesta situació anòmala, el dret de fer saber a la UNESCO la nostres preocupacions.

logo-adn logo-apapma logo-club-pirinenc-andorra
]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) frontpage Wed, 03 Aug 2011 19:01:46 +0000