Associació per a la Defensa de la Natura

Síguenos en facebook Síguenos en Twitter
Inici Notícies 05/09/07 Comunicat del grup dels Amics de la Rabassa

05/09/07 Comunicat del grup dels Amics de la Rabassa PDF Imprimeix Correu electrònic

AMICS DE LA RABASSA

COMUNICAT

Preocupats per les notícies aparegudes als mitjans de comunicació i per algunes de les accions empreses pel Comú de Sant Julià, malady i davant la necessitat de tenir una informació completa i fidedigna dels projectes de la Rabassa, viagra s’ha creat un grup de ciutadans anomenats Amics de La Rabassa que mitjançant aquest comunicat volem manifestar el nostre sentir i exposar el nostre pensar.

 

Aquest grup de reflexió i acció ciutadana pensa que la informació sobre el projecte Naturlàndia ha estat insuficient: malgrat haver dut a terme una presentació pública del projecte, nurse aquesta estava mancada de concreció i en ella no es parlava en cap moment del giny que darrerament sembla que es pretén posar en funcionament: el Tobotronc. És per aquests fets que ens permetem manifestar que hi ha poca transparència en les actuacions que s’estan duen a terme o que es preveuen fer a la Rabassa, no només respecte al parc temàtic Naturlàndia o al Tobotronc, sinó també sobre altres àmbits igualment importants com el camp de tir, l’abocador o el telecabina.

 

Sembla que malgrat no donar a conèixer d’una manera clara el projecte, si que se’n preveuen els resultats finals: turisme de masses, ja que es parla de 100.000 visitants l’any, fet que es contradiu frontalment amb l’agenda 2020 on es valora i es focalitzen tots els objectius sobre el turisme de qualitat i on s’afirma que cal apostar per nous centres d’activitats relacionats amb la natura, o encara potenciar la natura /muntanya com a element diferenciador de l’oferta turística. Manifestem que aquest turisme de masses suposa un deteriorament de l’espai, de les comunicacions i de la convivència, i no una potenciació de la natura.

 

Ens fem les preguntes següents: com s’han mesurat els efectes que tindrà sobre el medi l’arribada d’aquesta massa de gent a la Rabassa? Repercutirà realment en l’economia o el comerç de Sant Julià de Lòria? Quin serà el preu de tota aquesta festa, per quants anys quedarà hipotecada la parròquia? No podríem caure en un greu error si el que es presenta com a solució es converteix en un problema afegit? No és evident que tant gran nombre de visitants a la Rabassa es quedin al poble. Sant Julià de Lòria té una agenda pròpia de fires, festes i mercats que realment donen vida al poble; potser seria més encertat que La Rabassa oferís als visitants un espai de natura protegit de pol·lució, soroll i altres molèsties que pateixen en la seva vida quotidiana. Aquesta oferta turística certament no està contemplada en el projecte del parc temàtic. Volem que la parròquia prioritzi les necessitats de tots els seus habitants i dels altres ciutadans del país i que no s’orienti únicament al turista en detriment dels que hi vivim tot l’any.

La Rabassa és el nostre actiu de natura, és el nostre pulmó, és l’espai on els habitants de Sant Julià i de la resta del país poden gaudir de la natura d’una manera senzilla i adaptada als gustos de cadascú.

A més a més hem de tenir en compte que la creació d’un parc d’aquesta magnitud altera els usos que des de fa anys fan de La Rabassa tots els habitants d’Andorra: usos tradicionals (caça, ramaderia), esportius (motos de neu, esquí de fons, bicicleta i esquí de muntanya, etc.), de lleure familiar (acampades, passejades, recollida de bolets, etc.) o social (casal d’infants, festa familiar de l’esquí de fons, competicions diverses).

 

La nostra Constitució, en l’article 31 diu que és funció de l’Estat vetllar per la utilització racional del sòl i de tots els recursos naturals, amb la finalitat de garantir a tothom una qualitat de vida digna i de restablir i mantenir per les generacions futures un equilibri ecològic racional en l’atmosfera, l’aigua i la terra i de defensar la flora i la fauna autòctones. Ens preguntem si s’ha mesurat la pressió d’aquesta obra sobre els recursos naturals de La Rabassa: aigua, pastures, bestiar, fauna i flora, massa forestal; nosaltres creiem que l’impacte serà d’una magnitud avui desconeguda i que pot provocar caresties i greuges difícils de valorar i de conseqüències imprevisibles.

Estem privatitzant l’ús d’un espai públic? Aquesta és una pregunta que ens fem i que no voldríem haver de contestar afirmativament a les generacions futures.

 

Davant aquestes temences i preocupacions, un grup de persones sensibles a l’entorn i a les amenaces que pensem que planegen sobre La Rabassa ens hem unit disposats a defensar la conservació del patrimoni natural. Som ciutadans i veïns de Sant Julià de Lòria i de la resta d’Andorra que volem estar atents i vigilants a qualsevol projecte que afecti el medi ambient, però, en aquests moments, molt especialment als projectes de La Rabassa. Volem també sensibilitzar a tothom davant aquest amenaça desconeguda que dia rera dia se’ns dóna a conèixer sense saber massa bé fins on és realitat o ficció, i sense saber quin en serà l’abast.

Manifestem que no ens oposem al desenvolupament  de La Rabassa com un espai d’ús social i lúdic però insistim que volem que sigui raonable i sostenible, i per tant creiem que un parc temàtic d’aquestes característiques és una mala opció.

 

La nostra demanda pública és:

 

ü      Volem informació clara, completa i fidedigna

ü      Volem transparència en les actuacions

ü      Volem per damunt de tot que no es malmeti la Rabassa

ü      Volem promoure un desenvolupament alternatiu de la Rabassa

ü      Volem que no es mercantilitzi inadequadament l’ús del bosc i de la muntanya

ü      Volem manteniment i senyalització dels camins

ü      Volem una neteja acurada del bosc per evitar el perill d’incendi

ü      Volem activitats controlades (escolars, grups de vacances, itineraris de natura, centre d’interpretació, centre de cura i rehabilitació d’animals salvatges i un llarg etcètera )

 

Volem una muntanya nostra, de tots, curosament tractada que puguem deixar com a legat patrimonial a les generacions futures.

 

 

Signen aquest comunicat:

 

 

M Teresa Cairat, Isabel Escudé, Maite Estévez, Meritxell Fiter, Ferran Font, Anna Gabriel, Albert Ginestà, Oriol Ginestà, Josep M. Goicoechea, Pere Goicoechea, Annette Hendriks, Lydia Magallón, David Mas, Sergi Mas, Patrick Morlaes, Jesus Paricio, Santiago Pijuan, Imma Tort ... i 30 adherents més.

 

 

 

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la