Associació per a la Defensa de la Natura

Síguenos en facebook Síguenos en Twitter
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . viagra deutschland kaufen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inici Notícies 01/08/07 La mort, un espectable rentable. No volem tir al colom!!!!

01/08/07 La mort, un espectable rentable. No volem tir al colom!!!! PDF Imprimeix Correu electrònic
Imatge activa
 
Una vegada més se celebra un campionat de  tir al colom viu a la parròquia de Sant julià. Segons hem sabut a través de la premsa, ask el Comú no l’organitza però lloga les instal·lacions del camp de tir amb l’excusa de rendibilitzar-les.
 
A nosaltres, purchase els joves de l’Associació per a la Defensa de la Natura (J-ADN) ens agradaria fer uns comentaris tant del  campionat com de l’actuació  del Comú de Sant Julià i del Govern.
 
L’any passat vam preparar una campanya en contra d’aquesta pràctica tant poc civilitzada però no es va fer pública perquè el campionat es va anul·lar com a conseqüència de la Grip aviària. Per fer-ho, vam buscar informació sobre el campionat: dates exactes, pressupost, inscripcions... i no va ser possible aconseguir-la.  Aquest any ens ha passat el mateix, ni a la web del Comú de Sant Julià ni a través del Camp de tir de la Rabassa hem trobat cap referència sobre aquest acte.
Vosaltres mateixos ho podeu comprovar.  NO ÉS MOLT ESTRANY?
 Potser aquest secretisme és degut al fet que el tir al colom viu està prohibit a la majoria de països europeus per considerar-la una activitat incivilitzada, immoral, inhumana, escandalosa i que fereix la sensibilitat de moltes persones. És per això que el Comú no vol embrutar la seva imatge penjant a la web aquesta informació? Ens agradaria tenir una resposta clara.
 
Aquesta pràctica, que alguns anomenen esport, s’ha justificat a partir de dues raons. La primera és que també existeixen altres activitats que maltracten els animals, com les curses de toros. Aquesta raó no ens serveix perquè aquí a Andorra no se’n fan i si es donés el cas potser també les denunciaríem.
Que no som persones civilitzades? Com podem gaudir aprofitant el patiment d’aquests animals?
Per als que no coneixeu com funciona aquest “esport” us en farem cinc cèntims: es tracta de disparar als coloms  quan surten de les gàbies i tocar-los. Prèviament  se’ls ha arrencat les plomes de la cua perquè la trajectòria del seu vol sigui irregular i així afegir-hi un “al·licient” més. Si endevinen el tret a la primera l’animal té sort i  mor al mateix moment. Si no l’han encertat del tot es queda malferit, pateix una agonia lenta i busca desesperadament un lloc on amagar-se. I ...
 
L’altre argument, defensat tant pel Comú com per l’Associació de Comerciants, per justificar el tir al colom viu és “que és bo perquè atrau turistes d’alt poder adquisitiu”. Aquest tampoc no ens serveix perquè és propi d’una societat sense escrúpols on només compta el benefici econòmic. Alhora, aquests plantejaments poden ser molt perillosos. Hi ha algunes activitats que si s’organitzessin també aportarien molts beneficis econòmics però l’ètica i el sentit comú aconsellen  no realitzar-les. Fer diners no ho justifica tot.
 
I ara volem parlar de la legislació vigent. Tenim la Llei de tinença i de protecció d'animals,  aprovada pel Consell General  el 30 de juny de 1998. Si tenen l’ocasió llegeixin atentament l’exposició de motius que l’encapçala.
 
Nosaltres a continuació en transcrivim alguns paràgrafs:
 
Exposició de motius
...........
La consideració dels animals com a éssers vius capaços de patir, i la superació de tota visió de la humanitat com a posseïdora de drets absoluts i il·limitats que permeten la pràctica de conductes destructives sobre els animals, juntament amb la convicció que és necessari evitar als animals patiments innecessaris, ha arrelat íntimament en el sentiment de la societat andorrana, la qual, sense cap mena de dubtes, refusa tot tipus de tractament cruel i
degradant per als animals.
................
Així mateix, és voluntat de la Llei augmentar aquesta sensibilitat, ja present a la nostra
societat des de sempre, i establir les bases per a una educació que promogui l'adopció de comportaments més humanitaris i propis de la societat moderna que som.
............
Article 4
Actuacions prohibides
Queden prohibides les actuacions següents:
4.1 Maltractar o agredir físicament els animals o sotmetre'ls a qualsevol altra pràctica que els provoqui sofriments o danys injustificats
............
Article 5
Activitats prohibides
5.1 Es prohibeix l'ús d'animals en espectacles, lluites i altres activitats si aquests els poden ocasionar sofriment o ferir la sensibilitat de les persones que els contemplen.
5.2 Es prohibeix el tir al gall, la lluita de galls i la de gossos, les curses de braus amb mort i altres pràctiques similars.
…………
 La filosofia de la llei expressada en l’exposició de motius  defineix clarament els principis que la guien, però quan llegim l ‘article que transcrivim a continuació no ho entenem.
..........
Article 6
Activitats regulades
La celebració de competicions de tir al colom es practicarà en camps homologats i sota el control del Govern i de la federació respectiva.

Com pot un article d’una llei contradir els principis que la justifiquen?
 
 És clar que no podem aconseguir que l’article 6 se suprimeixi  abans de la celebració del campionat. Però sí que podem demanar a les nostres institucions, Comú de Sant Julià i Ministeri de Medi Ambient i Patrimoni Natural, que apliquin el sentit comú i els principis ètics  per aturar aquesta barbaritat i RETIRIN  el permís atorgat per a la celebració d’aquest acte.
 
Que quedi constància, però, que a partir del mes de setembre començarem una campanya per suprimir l’article 6 de la Llei. Farem tot el possible perquè AQUESTA PRÀCTICA TAN POC CIVILITZADA S’ANUL·LI PER SEMPRE. NO PODEM PERMETRE QUE LA MORT ESDEVINGUI UN ESPECTACLE.