Associació per a la Defensa de la Natura

Síguenos en facebook Síguenos en Twitter
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . viagra generika rezeptfrei kaufen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inici Notícies 20/07/07 Comentaris a les justificacions del Govern per la licitacio de la variant de St Julià

20/07/07 Comentaris a les justificacions del Govern per la licitacio de la variant de St Julià PDF Imprimeix Correu electrònic
PER RESPONSABILITAT I COHERÈNCIA.
Comentaris a les justificacions del Govern per la licitació de les obres de la variant de Sant Julià.

Els membres de la Plataforma Rocafort, treatment l’ Associació per a la Protecció dels Animals, mind les Plantes i el Medi Ambient (APAPMA) i l’Associació per a la Defensa de la Natura (ADN) volem fer públic la nostra total oposició a la decisió presa pel  Govern de licitar  les obres del primer tram de la variant de Sant Julià.

Les justificacions que acompanyen aquesta decisió , que han arribat al nostre coneixement a través de la premsa escrita, no responen de cap manera a un plantejament seriós i a llarg termini del  desenvolupament sostenible  del nostre país. Aquest projecte tampoc  solucionarà  els dos grans problemes que estan actualment sobre la taula:

millorar la mobilitat del país (l’embut que representa el pas de la carretera general per  St. Julià)
solucionar l’estancament econòmic que pateix la Parròquia.

Parlem de responsabilitat i de coherència.
 
Fins fa poques hores molts ciutadans crèiem que una via ràpida era el que calia per gestionar bé la mobilitat en aquest punt. Aquesta creença respon als informes fets públics pel tècnics i pel mateix Ministeri d’Ordenament Territorial. Què ha canviat en aquest breu període de temps per convertir una via ràpida  en “una via d’alta capacitat i amb velocitat controlada”?
Que  potser el mateix Ministeri  preveu construir  una  nova “via ràpida”  per poder fer front a les demandes de millora de les infraestructures que el país necessita?.
¿ És COHERENT i RESPONSABLE, en un moment de crisi, tirar endavant un projecte que té un gran cost econòmic, un impacte paisatgístic i un cost social (qualitat de vida dels lauredians) sense tenir la seguretat total que acomplirà tots els objectius marcats sobretot quan part de la societat andorrana ha proposat una altra alternativa no tant impactant?
És COHERENT i RESPONSABLE licitar només una part de l’obra?

El 14 de maig del 2003 es va aprovar el “Pla Sectorial de Noves Infraestructures Viàries” (PSNIV) que té per objectiu bàsic, com el seu mateix nom indica, la definició de les noves vies de comunicació que es preveuen a curt, mitjà, llarg i molt llarg termini, a fi que la xarxa viària de caràcter nacional pugui donar resposta, de manera progressiva i en la part que correspongui, a les necessitats que el desenvolupament futur d’Andorra li generin. Butlletí del Consell General- núm. 63/2004.

¿És RESPONSABLE i COHERENT justificar aquesta decisió emparant- se amb el Consell General,  el mateix  que , un any abans,  va aprovar el Pla Sectorial de Noves Infraestructures Viàries” (PSNIV)?.
La declaració d’utilitat pública no hauria de servir per justificar un  projecte que  contradiu el principi general  del Pla Sectorial. Rectificar és de savis diu el refrany i  serveix per tothom, polítics inclosos.

Recordem  alguns dels principis directius del PROGRAMA ANDORRA 2020 promogut pel nostre Govern extrets de la  publicació divulgativa  pàgines: 24, 25,27

“ Potenciar la natura/muntanya com a element diferenciador de l’oferta turística.”  
“Apostar per nous centres d’activitat relacionats amb la natura.”        
“Vigilar la qualitat de l’aire i reduir la contaminació atmosfèrica i acústica.”
“Millorar l’entorn en les zones clau: rius, espais verds, zones enjardinades, zones de descans...”
“... . En aquests pols, el turista ha de poder disposar de tots els serveis i productes d’alt nivell... en un entorn natural i urbà de primer grau.”

És COHERENT  impulsar per una banda aquest programa i per l’altra realitzar la variant tal con està prevista amb totes les seves conseqüències?.

Per nosaltres  RESPONSABILITAT i  COHERÈNCIA és planificar i fer polítiques basades en els principis de la sostenibilitat:
DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC QUE APORTA QUALITAT DE VIDA ALS HABITANTS D’UN TERRITORI I PRESERVA EL PATRIMONI NATURAL I CULTURAL.

 El model actual basat en el creixement exponencial de la població, del turisme, la construcció,... ha tocat fons.  No és RESPONSABLE ni COHERENT perpetuar-lo i continuar planificant pensant només a curt termini. És necessari  trobar i aplicar un nou model on els paràmetres principals siguin la  qualitat de vida i el medi natural i cultural preservat.

També seria més COHERENT que Sant Julià busqués noves alternatives de futur imaginatives i originals que fossin atractives pels turistes. Que oferís al seu visitant qualitat de vida i propostes diferents a la d’altres parròquies de les Valls: hotels familiars amb bon servei, botigues originals, natura a la porta de casa per poder fer grans o petites passejades, ...

Aquesta seria per nosaltres una aposta COHERENT.

Un poble amb un vial ple de cotxes, fums i sorolls, sense espais per retrobar-se, entre altres incovenients, no té futur.