Associació per a la Defensa de la Natura

Síguenos en facebook Síguenos en Twitter
Inici Notícies 15/08/03 ADN I P3M aplaudeixen la moratòria hotelera, però demanen que s'estengui a altres sectors

15/08/03 ADN I P3M aplaudeixen la moratòria hotelera, però demanen que s'estengui a altres sectors PDF Imprimeix Correu electrònic

Es tracta d’una de les demandes de la campanya “Per una Andorra sostenible, mind ara!”. El creixement actual del sector és clarament insostenible.

Davant de les notícies aparegudes recentment als mitjans de comunicació, drugstore informant de la petició de moratòria en la construcció d’hotels feta per la Unió Hotelera d’Andorra i de la posterior resposta favorable del cap de Govern, Marc Forné, des de l’Associació per a la Defensa de la Natura (ADN) i el Col·lectiu P3M volem fer les següents CONSIDERACIONS:

- El sector hoteler d’Andorra ha arribat a un punt de saturació evident. Les febles taxes d’ocupació que es registren en mesos teòricament favorables, com el juliol, i el col·lapse circulatori i de serveis que comporten els 12 milions de persones que ens visiten anualment, fan imprescindible afrontar la qüestió dels límits del creixement. En un país tan petit i limitat com el nostre, sectors com l’hoteler no poden créixer indefinidament. No podem continuar com l’estruç, amagant el cap sota la sorra per no veure la realitat.

- L’increment del nombre de places hoteleres, que en els últims mesos ha estat, i serà de forma imminent, molt important (6.000 noves places pendents de tramitació), perjudica directament els mateixos interessats del sector, els hotelers actuals, i comporta un increment tant en el consum de recursos (aigua, sòl edificable, etc.) com en la generació de residus.

- Per tot això, una de les demandes més importants del “Manifest pel desenvolupament sostenible d’Andorra”, en el qual es fonamentava la campanya “Per una Andorra sostenible, ara!” (www.andorrasostenible.org), era l’establiment d’una moratòria en el creixement del nombre de places hoteleres. Aquesta, unida a altres moratòries en la construcció de grans infraestructures, la urbanització dispersa i l’ampliació de dominis esquiables, s’hauria de mantenir mentre no s’elaborés una planificació integral del país segons les seves característiques i possibilitats, basada en els principis i criteris del desenvolupament sostenible.

- El mateix sector, representat per la Unió Hotelera d’Andorra, ha valorat la marcada insostenibilitat del creixement existent fins ara, i ha traduït aquesta constatació en una petició de moratòria en la construcció de nous hotels, que va transmetre al cap de Govern, Marc Forné, el qual sembla que l’ha rebut favorablement.

Per tot això, des d’ADN i P3M valorem molt positivament aquesta proposta de moratòria hotelera, demanem al Govern i a la UH que la facin efectiva amb la màxima celeritat possible, i considerem que cal aprofitar la moratòria per fer una parada i planificar detalladament el tipus de creixement que pot suportar aquest sector, si és que n’hi ha d’haver més.

Alhora, aprofitem l’ocasió per demanar al Govern i als comuns que facin efectives les altres moratòries sol·licitades per totes les persones i entitats que van signar el “Manifest pel desenvolupament sostenible d’Andorra”, així com la resta de peticions contingudes en aquest document i els que el desenvolupaven (120 propostes per una Andorra sostenible).