Associació per a la Defensa de la Natura

Síguenos en facebook Síguenos en Twitter
Inici Notícies 11/12/04 ADN demana la protecció legal del Madriu

11/12/04 ADN demana la protecció legal del Madriu PDF Imprimeix Correu electrònic

Ara, recipe cheap SÍ al Madriu

El Madriu encara no està salvat. Protecció legal, ailment ja!

L’1 de juliol passat la UNESCO va declarar la vall del Madriu-Perafita-Claror Patrimoni de la Humanitat, amb la condició que el nostre Govern la dotés dels mitjans legals necessaris per asegurar-ne la protecció. Aquesta declaració posa de relleu els valors paisatgístics, tant naturals com culturals, d’aquesta vall, no només per a nosaltres, els habitants d’Andorra, sinó també per al conjunt de la humanitat.

Cinc mesos després, encara no s’ha fet res per protegir-la legalment, tot i el compromís assumit amb la UNESCO i de disposar de la Llei del patrimoni cultural d’Andorra, aprovada el 12 de juny de 2003, l’aplicació de la qual permetria la seva protecció immediata.

Davant d’aquesta greu irresponsabilitat de les nostres administracions públiques (Govern i comuns implicats), les entitats Associació per a la Defensa de la Natura (ADN), Associació per a la Protecció d’Animals, Plantes i el Medi Ambient (APAPMA) i Club Pirinenc Andorrà volem fer públic que:

1. La vall del Madriu-Perafita-Claror constitueix l’espai d’interès patrimonial més extens i ben conservat que queda al nostre país, el qual, per les seves característiques, és també molt fràgil. Qualsevol intervenció que s’hi faci ha de garantir la protecció dels seus valors naturals i culturals.

2. La vall és patrimoni de tots els habitants d’Andorra. L’interès nacional ha d’estar per sobre del comunal i del particular.

3. Aquest reconeixement hauria de ser motiu d’orgull i satisfacció per a tot el país en general i, sobretot, per a les parròquies i per als propietaris concernits, que podran obtenir grans beneficis amb la utilització sostenible de la vall.

4. La declaració és un distintiu de qualitat que pot millorar el reconeixement internacional i la imatge del nostre país, així com la qualitat del turisme que ens visita. Deixar-la perdre seria un luxe que, com a país que porta anys creixent de forma desordenada, no ens podem permetre.

Per tot l’anterioment exposat,

EXIGIM que, en virtut de la Llei del patrimoni cultural d’Andorra i dels compromisos adquirits amb la UNESCO, s’iniciï IMMEDIATAMENT el procediment de declaració de la vall del Madriu-Perafita-Claror com a bé d’interès cultural.

Associació per a la Defensa de la Natura (ADN)
Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient (APAPMA)
Club Pirinenc Andorrà

Andorra, 11 de desembre de 2004
Dia internacional de les muntanyes