29/12/06 Demanda d'informació sobre la situació dels recursos hídrics naturals |
|
Exposem: Que han arribat a la nostra Associació diverses demandes d'informació per saber les repercussions que té en el medi natural la fabricació de neu artificial, try drugstore vista la gran producció que se'n fa aquests darrers dies per poder tenir les pistes d'esquí obertes. Que, s'ha constatat visualment la disminució del cabl d'aigua d'alguns rierols, torrents... a la zona del Grau Roig i del Pas de la Casa. Sol·licitem: Que se'ns faciliti la informació necessària per poder respondre les demandes d'informació dels nostres associats. Que es prenguin urgentment les mesures oportunes en el cas que aquesta situació perjudiqui el medi natural.
Andorra la Vella, 29 de desembre de 2006
Nota de premsa RESPECTEN LES ESTACIONS D’ESQUÍ EL CABAL ECOLÒGIC ESTIPULAT PER LLEI TENINT EN COMPTE LA GRAN QUANTITAT DE NEU ARTIFICIAL QUE S’ESTÀ PRODUINT I LA SITUACIÓ DE SEQUERA? El passat 29 de desembre ADN va formalitzar una demanda d’informació davant el departament de Patrimoni Natural per tal de conèixer la situació actual dels recursos hídrics naturals que serveixen per abastir els canons que fabriquen neu artificial en les estacions d’esquí. Des d’aleshores el departament no ha donat cap explicació convincent a aquesta situació, i en la contesta s’ha limitat a explicar que la Llei de pesca i gestió de medi aquàtic preveu l’existència d’un cabal ecològic mínim (10 cops per sota del cabal mitjà interanual) per sota del qual l’activitat que genera l’impacte ha de cessar, i que el departament de Patrimoni Natural realitza comprovacions periòdiques a la xarxa de rius del país (sense especificar dades ni localització dels punts de mostreig). Mentrestant algunes estacions han reconegut que amb el que porten de temporada ja han produït la mateixa neu artificial que en tot l’any passat (segons ha aparegut recentment a la premsa). Davant la preocupació creixent, detectada entre els socis d’ADN i en la societat civil andorrana en general, per l’impacte ambiental i social que això pot suposar sobre els cursos d’aigua naturals als quals recorren les estacions d’esquí del Principat. Tenint en compte, a més, que la informació facilitada pel departament de Patrimoni Natural no ens porta enlloc més que a sospitar sobre la inexistència d’informació veraç en un problema greu al nostre entendre, exigim que es realitzin de forma immediata les actuacions següents: Així mateix i per evitar la repetició d’episodis com el que estem vivint des d’ADN demanem al Govern d’Andorra que: Descarrega la nota de premsa (PDF 44 Kb) Resolució de Patrimoni Natural del 08/01/07 Descarrega la Resolució del 08/01/07 (pag 1, pag 2) Segona demanda d'informació Davant la contesta del departament de Patrimoni Natural a la demanda d’informació sol·licitada per ADN el passat 29-12-2006 i insatisfets amb la resposta obtinguda, des d’ADN presentem una nova demanda d’informació en què demanem conèixer:
Davant la falta d’informació facilitada pel departament de Patrimoni Natural, exigim que es realitzin de forma immediata les actuacions següents:
1.- Zona Grandvalira: riu de les Abelletes (l’Arieja), riu dels Colells, riu dels Pessons, Riu del Cubil, Riu d’Envalira, riu Valira d’Orient (zona de Grau Roig), Riu dels Cortals d’Encamp, Riu del Forn de Canillo, Riu del pla de les Pedres, Riu de la Llosada, Riu de Riba Escorjada, entre altres. -Que, en cas de detectar-ne aquestes anomalies es procedeixi, segons la llei de pesca i gestió del medi aquàtic, a aturar de forma immediata l’activitat que genera aquest impacte. Així mateix i per evitar la repetició d’episodis com el que estem vivint demanem que el Govern d’Andorra:
|