Associació per a la Defensa de la Natura

Síguenos en facebook Síguenos en Twitter
Inici Memòria d'activitats Memòria d'activitats: Any 2003

Memòria d'activitats: Any 2003 PDF Imprimeix Correu electrònic
  • Campanyes i actes reivindicatius

- Al·legacions als plans d’ordenació i urbanisme de quatre parròquies.

- Campanya «Per una Andorra sostenible, stuff there ara» del 10 de febrer al 23 de juliol, buy amb les activitats: presentació del Manifest per una Andorra sostenible; recollida de 1.655 signatures individuals i 11 adhesions d’entitats, que es van presentar al Síndic General; elaboració del document «120 propostes per una Andorra sostenible», lliurat el dia 5 de juny a les diferents autoritats polítiques del país; audiovisual sobre els Pirineus, el 26 de febrer; conferència «Educar per un consum sostenible», a càrrec de Josep Bonil, el 24 de març.

- Conferència «El turisme sostenible», a càrrec de Xavier Campillo, l’11 d’abril.

- Conferència «La sostenibilitat des de la perspectiva local: Pla d’urbanisme i Agenda 21 de Lleida», a càrrec d’Esther Fanlo, el 8 d’abril.

- Creació del web de la campanya «Per una Andorra sostenible, ara» www.andorrasostenible.org.

- Demanda al Govern d’Andorra perquè impulsi la Llei de conservació de la natura.

- Presentació dels suggeriments al projecte de Llei de residus.

- Eleccions comunals 14 de desembre; elaboració d’una enquesta sobre temes ambientals dirigida als partits polítics, que va ser consultada pels electors a través del web.

- Participació en la plataforma per aturar la construcció del telecabina de la Massana a l’estació d’esquí de Pal.

-Carta de queixa pel recorregut del Campionat del món de trial celebrat al juny, que discorria pel llit del riu d’Auvinyà.

- Campanya bianual «Totxos d’or», del 24 d’octubre al 14 de desembre, amb l’objectiu de fer conèixer a la societat andorrana els projectes negatius i positius que s’estan desenvolupant en el país.

- Excursions a zones amenaçades per projectes d’ampliació d’estacions d’esquí: Montmalús (13 de juliol), i pic dels Llacs (31 d’agost), la segona conjuntament amb l’associació pallaresa «Lo Pi Negre».

  • Jornades de formació

- Excursions temàtiques guiades: «Parc natural dels Ports» (5 i 6 d’abril); «Observar ocells a Andorra» (18 de maig); «Alt Bearn: pastoralisme, transhumància i óssos al Pirineu atlàntic» (14 i 15 de juny); «La vall del Madriu: patrimoni de la humanitat?» (28 de setembre); «Coneixes els bolets? » (11 i 12 d’octubre); «AIA: les molleres de Siscaró» (9 de novembre).

- Cursos: «Identificació de rastres a la neu» (22 i 23 de març), a càrrec de David Guixé, biòleg.

- Curs sobre el Butterfly Monitoring Scheme (BMS) a Andorra, realitzat per J. Dantart i J. Juvany, el 23 i 24 d’agost.

  • Estudis o assessoraments

- Projecte Fons de Vall: identificació de zones prioritàries per a la conservació als fons de vall.

- Estudi preliminar de la migració postnupcial d’ocells passeriformes en colls de muntanya (27 d’octubre a 18 de novembre, ports d’Incles i Envalira).

- Actualització de l’estat poblacional dels ocells d’Andorra per al projecte «Birds in Europe II», de BirdLife International.

  • Projectes educatius

- Consolidació del Projecte Rius a Andorra (iniciat l’any 2002). Implicació dels diferents sistemes educatius, esplais i llars de jubilats.

- Exposició «Rius per viure», creada pel Grup de Defensa del Ter i adaptada a Andorra per l’Associació per a la Defensa de la Natura. Del 6 al 29 de novembre.

  • Projectes de conservació d’espais naturals o espècies

- Elaboració d’un informe de valor sobre la vall d’Incles.

- Participació amb la UNESCO per la designació de la vall del Madriu-Perafita-Claror com a indret declarat patrimoni mundial (paisatge cultural).

- Participació i seguiment en el PACT. L’any 2003 es realitzen les següents actuacions: aplicació de l’Estratègia nacional de conservació del trencalòs (2002-2004); seguiment poblacional; manteniment d’un punt d’alimentació suplementària específic (canyet); presentació d’una proposta de col·laboració amb FEDA (companyia elèctrica) per minimitzar el risc d’accidents amb els filats elèctrics; distribució de samarreta i adhesiu, i reedició del llibret explicatiu; exposició fotogràfica «Trencalòs, una esperança per a la seva conservació», cedida per la FCQ.

  • Publicacions i elaboració de material propi

- Tríptic del programa d’activitats Natura 2003.

- Publicació del primer número del nou butlletí informatiu trimestral El Mussol (tardor del 2003).

- Conversió en format pdf de l’Atles dels ocells nidificants d’Andorra, editat el 2002, i instal·lació al web de l’ADN.

  • Celebració o participació en actes diversos

- 23 d’abril: participació en la Fira del Llibre.

- 5 i 6 de juny: participació en la Fira de la Sostenibilitat d’Escaldes-Engordany.

- 29 de juny: participació al Mercat de segona mà d’Arinsal.

- 2 de setembre: jornada «El paisatge a debat», organitzada conjuntament per ADN, ICOMOS Andorra i la CNAU.

- 13 de setembre: participació al Festival Pirinaigua, a la Seu d’Urgell.

- 4 i 5 d’octubre: celebració del Festival mundial dels ocells, coordinat per BirdLife International.

- 9 d’octubre: audiovisual «Pirineus, muntanyes d’aigües», amb fotos de Jordi Solé i lectura de poemes de Roser Calvo (en el marc de l’AIAD).

- 22 d’octubre: xerrada sobre la campanya «Per una Andorra sostenible, ara!».

- 24 a 26 d’octubre: participació a la Fira d’Andorra la Vella.

- 11 de novembre: projecció del documental «Riverglass», de l’eslovè Andrej Zdravic, en el marc de l’AIAD.

- 20 de novembre: participació a la III Reunió de la Xarxa de Custòdia del Territori a Tremp (Pallars Jussà), amb la presentació de la comunicació «Perspectives de la custòdia del territori al Principat d’Andorra».

- 29 de novembre: participació en les IX Jornades de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), amb la comunicació «El sector primari i la conservació de la natura a Andorra».

- 5 a 7 de desembre: participació en les VI Jornades de la Societat Espanyola per a la Conservació i Estudi dels Mamífers (SECEM) a Ciudad Real, on es vas presentar l’estudi sobre la dieta dels mamífers carnívors d’Andorra realitzat durant l’any 2002.

- 12 de desembre: assistència a la Jornada sobre la Petjada Ecològica, a Olot (la Garrotxa).

- 14 de desembre: participació a la Fira de Santa Llúcia (estand).

  • Altres

- Promoció del voluntariat ambiental.

- Intervencions freqüents a la premsa local (premsa escrita, ràdio i televisió).

- Participació en les comissions temàtiques: Comitè Consultiu del Parc Natural de la Vall de Sorteny (Ordino); Comissió de Seguiment de la Pesca; Comissió de Seguiment de la Caça; Comissió de l’Any Internacional de l’Aigua Dolça; Comissió Constitutiva del Programa Hidrològic Internacional (PHI); Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO; Comissió de Certificació i Gestió Forestal, promoguda pels Comuns d’Andorra; Agenda 21 Local del Comú d’Escaldes-Engordany; participació en les reunions interpirinenques amb el CIAPP.