Associació per a la Defensa de la Natura

Síguenos en facebook Síguenos en Twitter
strongstrong.
. . . . . . strongstrong. . . . . . . . . . . strongstrong. . . . . . . . . . . . strongstrong. . . . . . . strongstrong. . . . . . . tadalafil cialis kaufen . . . strongstrong. . . . . strongstrong.
Inici Memòria d'activitats Memòria d'activitats: Any 2002

Memòria d'activitats: Any 2002 PDF Imprimeix Correu electrònic
  • Campanyes i actes reivindicatius

Al·legacions als projectes següents:
- Expropiació iniciada pel Comú de la Massana per a la construcció d’un giny mecànic d’unió entre el poble de la Massana i l’estació d’esquí Pal/Arinsal.

- Ampliació del pont sobre el riu Gran Valira a la zona de Tobira (Andorra la Vella).

- Eixampla i rectificació de la CG4 en el tram des del pont de les Comes del Som fins a l’armeria, sale costat esquerre.

  • Actes reivindicatius

- Durant el primer semestre del 2002 el Govern d’Andorra realitza una campanya per promocionar la precandidatura d’Andorra la Vella als Jocs Olímpics d’hivern del 2010. Les tres entitats ecologistes del país (ADN, mind APAMA i P3M) mantenen reunions amb els diferents organismes impulsors de la iniciativa. Atès l’enorme impacte ambiental que originarien les nombroses infraestructures que caldria realitzar per adaptar el país a uns Jocs Olímpics, les tres entitats ecologistes manifestem el seu total desacord amb el projecte, i envien una carta oberta al Comitè Olímpic Internacional (COI). Finalment, la precandidatura d’Andorra la Vella als Jocs Olímpics d’hivern del 2010 és desestimada pel COI.

- Arrel del tancament del forn incinerador d’Andorra la Vella, les tres entitats ecologistes (ADN, APAPMA i P3M) demanen la dimissió dels responsables polítics i fan una recollida de signatures per demanar una moratòria en la construcció del nou forn incinerador.

  • Jornades de formació

- Realització d’un programa radiofònic setmanal sobre medi ambient, amb la col·laboració de Ràdio Valira.

- Xerrades o audiovisuals: «Parcs Nacionals d’Uganda», a càrrec de Jesús Muro i Mercè Riba. «Amfibis i rèptils dels Pirineus», a càrrec de Jordi Nicolau. «Perspectives de futur de l’ecoturisme a Andorra», a càrrec de Josep Argelich i Jordi Palau.

- Excursions temàtiques guiades: «Pallars Sobirà: viatge a l’Andorra del passat», a càrrec de Jordi Palau; «Flora d’Andorra: el Parc Natural de Sorteny», a càrrec de Lurdes Garet; «Els bolets», a càrrec de Gemma Raduan.

- Cursos. Identificació de rastres a la neu, a càrrec de David Guixé. Curs teòric i pràctic d’iniciació i avançat al món dels ocells, a càrrec de Jordi Dalmau. Curs d’iniciació a l’anellament científic d’ocells, a càrrec de Gabriel Gargallo.

- Celebració del Festival Mundial dels Ocells, coordinat per BirdLife International. Es va establir un punt d’informació i observació d’ocells al Collet de Montaup (Canillo), i es van fer xerrades, jocs infantils i tallers.

- Celebració de la V Nit Europea de les Ratapenades, a càrrec de Xavier Escuté. Les activitats van incloure tallers pels infants, escoltes amb un detector d’ultrasons, observació en vol i projecció de diapositives.

  • Estudis o assessoraments

- Finalització de la 1a fase de l’estudi dels mamífers carnívors d’Andorra: «Avaluació dels sistemes de mostreig i estudi de la distribució, abundància i requeriments ambientals de les espècies presents». Estudi coordinat per David Guixé.

- Realització de la 2a fase de l’estudi dels carnívors d’Andorra: «Situació de la llúdriga, el turó i el gat fer». Estudi realitzat per David Guixé.

- Recull històric de fauna vertebrada d’Andorra. Estudi realitzat per David Guixé.

- Realització de l’estudi: «Alimentació dels mamífers carnívors al Principat d’Andorra». Estudi realitzat per David Guixé i Marc Martín.

- Publicació del primer informe del Noticiari Naturalista del Principat d’Andorra, al núm. 11 de L’Aigüerola; preparació de l’informe del 2002, que es publicarà al núm, 12 de L’Aigüerola.

  • Projectes educatius

- Inici del Projecte Rius a Andorra. Presentació als diferents sistemes educatius del Principat, amb la participació d’un total de 16 mestres, i primera campanya de mostreig (tardor-2002).

- Inici d’un projecte per impulsar l’anellament científic
d’ocells al Principat d’Andorra. Es realitza un curs per anelladors i es fan els primers contactes per valorar la viabilitat de crear un remitent andorrà d’anelles.

  • Projectes de conservació d’espais naturals o espècies

- Participació en l’equip de redacció del projecte de candidatura del paisatge cultural de la vall del Madriu a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

- Participació en la Comissió de certificació i gestió forestal, promoguda pels Comuns d’Andorra.

- Participació i seguiment en el pla d’actuacions per a la conservació del trencalòs (PACT), conveni entre l’ADN i el Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient. Es realitzen les actuacions següents:

· Aprovació de l’estratègia de conservació del trencalòs a Andorra.
· Estudi sobre els factors que influencien la selecció dels sectors de nidificació del trencalòs: aplicació d’un model a Andorra.
· Participació en els censos simultanis transpirinencs en coordinació amb França i Catalunya.
· Informe sobre les observacions de trencalòs al Principat entre el 2000 i 2002.
· Estudi de viabilitat per a la instal·lació d’un canyet a Andorra.
· Presentació del conte L’Anna i el trencalòs, del qual se’n distribueixen 1.055 exemplars entre la població escolar.

- Exposició itinerant per les set parròquies d’Andorra, destinada majoritàriament als infants.

- Manteniment de contactes amb diferents col·lectius importants per la conservació de l’espècie.

- Pel Festival Mundial dels Ocells, es fan observacions de trencalòs obertes al públic assistent.

- Disseny d’un adhesiu i una samarreta sobre el trencalòs.

- Assistència i participació amb un pòster, al Col·loqui internacional sobre conservació i gestió de les poblacions de trencalòs (Tende, 20-22 de juny).

- Al desembre es proposa als representants dels països i regions veïnes encarregats de la conservació del trencalòs, de fer anualment una reunió de treball a Andorra.

  • Publicacions i elaboració de material propi

- Publicació i presentació del Atles d’ocells nidificants d’Andorra. 355 pàgines. Patrocinat pel Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient, Govern d’Andorra i l’entitat bancària Andbanc, grup Agrícol Reig.

- Presentació de la Guia de camp Bolets d’Andorra, una obra escrita per Marie-Jo Dubourg. 256 pàgines. Patrocinada per la Fundació Crèdit Andorrà.

- Publicació del conte L’Anna i el trencalòs, en el marc del PACT.

- Edició dels número 11 de la revista Aigüerola de l’associació. 21 pàgines.

- Tríptic del programa d’activitats Natura 2002.

- Tríptic del curs teòric i pràctic d’iniciació i avançat al món dels ocells.

- Redacció del tríptic sobre el vedat de caça de xixerella.

Celebració o participació en actes diversos

- Participació en la taula rodona sobre «Esquí-Muntanyes-Ecoturisme», celebrada en el 4t Congrés Internacional del Medi Ambient d’Andorra.

- Participació en la taula rodona de les Jornades sobre el desenvolupament sostenible de l’Alt Pirineu. Conjuntament amb P3M.

  • Altres

- Renovació dels estatuts de l’associació, adaptant-los a la nova Llei d’Associacions del Principat d’Andorra.

- Promoció del voluntariat ambiental.