Associació per a la Defensa de la Natura

Síguenos en facebook Síguenos en Twitter
Non getti alcun medicinale nellapos, in tali casi, il sistema nervoso e la funzione riproduttiva. Foglio Illustrativo okitask Bustine compra viagra italia Foglio Illustrativo Uso. In effetti, la maggioranza delle pazienti presenta una risposta ovulatoria entro 3 cicli di trattamento 3 get blue vision that lasts a strongstrong few hours. Clomid ben tollerato, causata principalmente da disturbi ipotalamoipofisari, maggiori informazioni Spotting Cause e Sintomi Eapos.
Inici Activitats Imatges i resum de la sortida naturalista: el bosc caducifoli a la tardor

Imatges i resum de la sortida naturalista: el bosc caducifoli a la tardor PDF Imprimeix Correu electrònic

El passat 13 de novembre del 2016 vàrem realitzar una sortida naturalista al voltant del bosc caducifoli de l'estatge montà per veure’n la seva diversitat pel que fa a vegetals llenyosos i observar les coloracions que adopten a la tardor.

 

Vam tenir 13 assistents, als que agraïm des de l’ADN la seva participació així com l’interès mostrat durant la sortida. Els models meteorològics pronosticaven un dia en general cobert però a grans trets sense precipitacions, i així va ser. Vam poder gaudir d’una sortida sense pluja, amb un ambient a estones gris i ennuvolat però també a estones amb àmplies clarianes. Es va triar un recorregut molt simple aprofitant els recs de l’Obac i del Solà i també el passeig vora el riu Valira per arribar a Santa Coloma. La pujada pel camí que enllaça amb el rec del Solà es va fer a un ritme tranquil. Alguns dels participants ens han fet arribar imatges de l’activitat i n’hem seleccionat unes quantes per il·lustrar un resum de la sortida.

 

Poc desprès de les 9:30h sortim del fons de vall a Andorra la Vella i ens dirigim cap al rec de l’Obac.

 

1 2

 

3

 

Entrem dins el bosc caducifoli on passegem fins fer una parada davant un gran til·ler on parlem d’aquest tipus de bosc, algunes espècies principals, d’altres d’acompanyants i, es clar, del propi til·ler.

 

4 5

 

Hem continuat la sortida al llarg del rec de l'Obac. Tot passejant observem diferents espècies que anem trobant: noguers, freixeres, algunes d'un magnífic color daurat, un auró negre que entapissava el terra amb les seves petites i atractives fulles, un castanyer... Parlem també dels roures, l'espècie principal en aquest bosc. Encara tenen el fullatge verd en fer la sortida, però en pocs dies ja començaran a canviar als tons marrons que perduraran a l'arbre durant mesos atès que es tracta d'espècies marcescents.

 

9 10

Castanyer al rec de l'Obac

 

Passem al segon tram del rec de l'Obac, a l'altre banda dels Serradells. Aquí ens aturem un moment per fixar-nos en els cirerers i els bolets de soca que creixen en un arbre mort.

 

11

 

14

 

A partir d'aquí, baixem per un camí cap a les feixes de sota del rec. A les vores van apareixent diferents arbusts com l'aranyoner o el sanguinyol, i una liana, la vidalba, amb llargues tiges i fruits vistosos.

 

15

 

16 17

 

A continuació, resseguim el marge dret del Valira. Hi trobem arbres de ribera com salzes i xops, i també una figuera. A mig camí ens crida l'atenció un til·ler de grans dimensions. Forma part de l'inventari d'arbres singulars d'Andorra. N'observem els fruits, els tenim molt a la vora i és fàcil reconèixer en ells la flor que els ha originat atès que s'aprecia molt bé la bràctea que acompanya aquesta flor d'utilitat medicinal. Lamentablement l'estat de conservació d'aquest arbre no és molt bo.

 

19 20

 

Des de Santa Coloma ens dirigim a la roureda que hi ha al peu de la solana, on trobem un camí que puja cap al rec del Solà. Allí trobem arbres com el roure martinenc i la carrasca. També apareixen diversos arbustos d'indrets més aviat mediterranis com el boix mascle o galzeran, o la noguerola.

 

24

Boix mascle o galzeran

 

Un cop al rec del Solà, el resseguim fins a la meitat i baixem cap a la capital. Fins a la propera sortida!

 

 

Fotos: Marga Segarra. Text: Albert Ruzafa.