Associació per a la Defensa de la Natura

Síguenos en facebook Síguenos en Twitter
Inici Activitats Fauna de l'Alta Muntanya: sortida d'introducció a l'ornitologia a Grau Roig

Fauna de l'Alta Muntanya: sortida d'introducció a l'ornitologia a Grau Roig PDF Imprimeix Correu electrònic

Diumenge 23 d'agost de 2015 realitzarem una sortida d'introducció a l'ornitologia a Grau Roig que tractarà els ocells de l'alta muntanya. Ens trobarem a les 8 del matí al primer aparcament de Grau Roig. Us convidem a assistir-hi!

 

Trencapinyes_-_COLLET_MONTAUP

Trencapinyes al collet de Montaup

 

La zona escollida és pràctica i agradable de forma que ens puguem desplaçar en grup i no calgui fer grans aproximacions en sortir d'una altitud important. També procurarem observar ocells amb el sol a favor, que ho fa molt més agradable. L'itinerari que realitzarem es pot dividir en tres zones:

 

1 - GRAU ROIG:

En aquesta zona planera, on hi ha una barreja de bosc de pi negre, prats subalpins, construccions humanes, i el començament del riu Valira d'Orient, confiem tenir oportunitat de conèixer ocells petits d'alta muntanya com la cotxa fumada, el còlit gris, la llucareta o el sit negre.

 

Cotxa_Fumada_-_DEVESES
Cotxa Fumada a les Deveses
LLucareta_-_PORT_CABS
LLucareta al Port de Cabús

Sit_Negre_-_CORTALS_ENCAMP

Sit Negre als Cortals d'Encamp

 

2 - PUJADA A L'ESTANY PRIMER:

Cap a les 9 del matí emprendrem el camí en direcció a l'estany Primer. Ho farem pujant per un camí dins el bosc de pi negre. Cal dir però que aquest tram potser serà més d'excursionisme que d'observar ocells, tot i que si es presenta la oportunitat ho aprofitarem. En aquest ambient els ocells més típics són: mallerenga petita, mallerenga emplomallada (a Andorra no es diu mallerenga sinó tintipella ens recorda una sòcia de l'ADN), reietó, trencapinyes, picot garser gros, pinsà, pitroig, entre d'altres. Cal destacar que com a mamífers pot aparèixer l'esquirol. Un cop a l'estany, intentarem fer alguna observació.

 

3 - CAP DEL BOSC DE MORETÓ:

Aquesta zona és coberta per prats alpins. A l'hora que hi seríem ja haurà baixat l'activitat dels ocells, però és bastant probable poder veure el xoriguer, que a diferència dels ocells petits, està més actiu com més avançat el matí, ja que necessita les tèrmiques d'aire calent per poder sobrevolar sense esforç (com tots els rapinyaires). També és possible que observem marmotes.

 

Xoriguer_400

Xoriguer

 

Abans de migdia emprendrem el camí de tornada. Un aspecte a destacar de la data de la sortida, és que és plena època de migració, i això vol dir que amb sort, podríem veure ocells inesperats com ara algun rapinyaire migrador que passés per la zona, com podria ser el milà negre, l'aligot vesper o l'àguila marcenca.

 

Objectius:

 

Iniciar els participants de manera pràctica al món de la ornitologia. Dirigit a persones amb interès pels ocells i la natura en general amb pocs o cap coneixement ornitològic.

 

 

Aquesta activitat anirà a càrrec de Joan Tatjé i Mario Chimenea.

 

 

Places disponibles: 15 places.

 

 

Inscripció:

Es molt important que es faci la inscripció. Només cal enviar-nos un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la amb el nom i cognoms dels participants i un telèfon de contacte.

 

Amb aquestes quatre dades en tindrem prou per organitzar-nos degudament i, sobretot, per avisar-vos si hi hagués canvis de darrera hora com podria ser un canvi de lloc o de dia degut a males condicions meteorològiques.

 

 

Recomanacions generals:

Porteu roba i calçat adequats, aigua i menjar, barret i protecció solar alta. El trajecte fins al lloc indicat es farà en vehicles particulars. L'itinerari de la sortida no presenta dificultats i té un desnivell positiu molt assequible (200 metres).

 

L'ADN es reserva el dret d'ajornar, modificar o suspendre qualsevol de les activitats per condicions meteorològiques adverses o altres causes de força major. Així mateix, l'ADN no es farà responsable dels accidents que poguessin patir els participants durant les activitats naturalistes.

 

 

Organitza: Associació per a la Defensa de la Natura (http://www.adn-andorra.org)