Notícies L'Associació per a la Defensa de la Natura (ADN) és una organització que té com a objectius la protecció i l'estudi de la natura a Andorra. http://adn-andorra.org/index.php/noticies Thu, 21 Nov 2024 13:12:27 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management ca-es Congrés Internacional del Trencalòs a Andorra - 15 al 17 de novembre a Canillo http://adn-andorra.org/index.php/noticies/242-congres-internacional-del-trencalos-a-andorra-15-al-17-de-novembre-a-canillo http://adn-andorra.org/index.php/noticies/242-congres-internacional-del-trencalos-a-andorra-15-al-17-de-novembre-a-canillo Estem organitzant el Congrés Internacional del Trencalòs a Andorra. Tindrà lloc a Canillo del 15 al 17 de novembre del 2019. Enguany, el PACT, el Pla d'Actuacions per a la Conservació del Trencalòs, un projecte que es duu a terme en col·laboració entre el Govern d'Andorra i l'Associació per a la Defensa de la Natura, fa 20 anys. La coincidència entre aquesta efemèride i la possibilitat d'organitzar aquest congrés a Andorra ens ha motivat enormement a desenvolupar-lo.

 

Annual_Bearded_Vulture_Meeting_2019

 

Més informació en aquest enllaç.

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Notícies Sat, 09 Nov 2019 12:01:33 +0000
Pas a pas per Andorra: digitalitzat el volum dedicat a la vall del Madriu, notícia de la presentació pública de 1997 i primera proposta de protecció de la vall http://adn-andorra.org/index.php/noticies/220-pas-a-pas-per-andorra-digitalitzat-el-volum-dedicat-a-la-vall-del-madriu-noticia-de-la-presentacio-publica-de-1997-i-primera-proposta-de-proteccio-de-la-vall http://adn-andorra.org/index.php/noticies/220-pas-a-pas-per-andorra-digitalitzat-el-volum-dedicat-a-la-vall-del-madriu-noticia-de-la-presentacio-publica-de-1997-i-primera-proposta-de-proteccio-de-la-vall A finals dels anys 90 es va editar des de l'ADN la col·lecció Pas a pas per Andorra. Enguany es celebra el 10e aniversari de la declaració de la vall del Madriu com a Patrimoni de la Humanitat i per a l'ocasió hem digitalitzat el volum del Pas a pas dedicat a la vall del Madriu. El podreu trobar en aquest enllaç.

 

Portada200ppp_500


Pag24_200ppp_500

A principis de novembre vam realitzar una sortida naturalista que va tenir com a marc natural aquesta vall, el Madriu, i durant la qual vam retrobar alguns dels punts tractats en aquest llibre que us hem fet arribar en versió digital.

 

Aprofitem l'avinentesa per recordar la presentació que es va fer d'aquest treball el 1997 gràcies a un article de premsa de la revista Informacions que ens ha fet arribar escanejat l'Àngels Codina, una de les protagonistes per part de l'ADN d'aquell esdeveniment.

 

Madriu-1
Madriu-2 Madriu-3

 

Finalment, és una molt bona ocasió per recordar també la primera vegada que es va demanar -des de l'ADN- públicament la protecció de la Vall que, en aquells moments, perillava d'esdevenir pistes d'esquí. Ho va fer l'Àngels Codina, en nom de l'associació ADN de la qual era llavors presidenta. Era el 20 de novembre del 1999, durant la celebració del Fòrum Mediambiental: "Espais a restaurar, Espais a protegir". Us adjuntem en forma d'imatge l'article en qüestió.

 

Article_ADN_demana_protecci_Madriu


A.D.N.

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Notícies Thu, 02 Oct 2014 11:04:18 +0000
BirdLife http://adn-andorra.org/index.php/noticies/216-birdlife http://adn-andorra.org/index.php/noticies/216-birdlife BirdLife

 

BirdLife és una organització per a l'estudi i protecció dels ocells. L'ADN n'és l'entitat afiliada que representa Andorra. Han canviat el seu logo recentment, el podeu veure a continuació. El web del BirdLife és http://www.birdlife.org/

 

Logo_BirdLife


]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Notícies Sun, 18 Aug 2013 08:34:14 +0000
PACT-ANDORRA notícies sobre el Trencalòs http://adn-andorra.org/index.php/noticies/212-pact-andorra-noticies http://adn-andorra.org/index.php/noticies/212-pact-andorra-noticies La parella de Trencalòs (Gypaetus barbatus) d’Andorra,  ja ha realitzat la seva posta. El Govern d’Andorra i l’ADN mitjançant el PACT (Pla d’Actuacions per la Conservació del Trencalòs) realitzen un seguiment acurat de la reproducció d’aquesta espècie monitoritzant amb una micro-càmera l’interior del niu per tal de seguir acuradament la seva evolució.

 

Femella_amb_dos_ous-Gener_2013

Femella amb dos ous. Gener 2013

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Notícies Wed, 06 Mar 2013 11:28:45 +0000
Nota Informativa: Pla de Gestió de la Vall del Madriu http://adn-andorra.org/index.php/noticies/199-nota-informativa-pla-de-gestio-de-la-vall-del-madriu http://adn-andorra.org/index.php/noticies/199-nota-informativa-pla-de-gestio-de-la-vall-del-madriu Assabentats per els mitjans de comunicació de la imminent aprovació del pla de gestió del la Vall del Madriu - Perafita- Claror, l’ Associació per a la Defensa de la Natura (ADN), l’ Associació per a la Protecció de Plantes Animals i el Medi Ambient (APAPMA), i el Club Pirinenc Andorrà, volem informar que:

Les associacions que representem tenen com un dels objectius principals proclamats en els estatuts, vetllar per a la preservació i la conservació del patrimoni natural i cultural , per aquesta raó necessitem tenir accés a la informació més veraç i objectiva possible sobre els projectes que puguin incidir en el medi ambient.

Atorgar a la vall Patrimoni de la Humanitat d’un pla de gestió adequat és una necessitat urgent i ens felicitem que finalment els Comuns implicats vulguin acabar aquest procés iniciat fa tants anys.

Les nostres associacions ja van participar de manera molt activa
en el procés de presentació de la candidatura prèvia a la declaració de patrimoni de la humanitat de la Vall i la UNESCO, ens les seves recomanacions , va remarcar la necessitat de crear un procés participatiu amb tots els actors implicats per elaborar el pla de gestió.

Al dia d’avui desconeixem el contingut del pla tot i que la seva aprovació és imminent. Volem remarcar la precipitació amb que es vol aprovar; en plenes vacances estiuenques i amb un marge de temps molt limitat.

Tot plegat forma un conjunt de circumstàncies anòmales que contradiuen les recomanacions de la UNESCO.

Per aquestes raons hem demanat , telefònicament i per escrit, als comuns implicats, disposar del text complert del pla així com l’ajornament de la seva aprovació fins que puguem fer les nostres aportacions.

Ens reservem mentre no es soluciona aquesta situació anòmala, el dret de fer saber a la UNESCO la nostres preocupacions.

logo-adn logo-apapma logo-club-pirinenc-andorra
]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Notícies Wed, 03 Aug 2011 19:01:46 +0000
Presentació del llibre “Els mamífers carnívors d’Andorra” http://adn-andorra.org/index.php/noticies/195-presentacio-del-llibre-els-mamifers-carnivors-andorra http://adn-andorra.org/index.php/noticies/195-presentacio-del-llibre-els-mamifers-carnivors-andorra

El proper divendres 27 de maig a les 20h30, es realitzarà al Centre Cultural La Llacuna d'Andorra la Vella la presentació del llibre “Els mamífers carnívors d’Andorra”, a càrrec del seu autor, el biòleg David Guixé.

El llibre “Els mamífers carnívors d’Andorra” és fruit d'una important tasca d'investigació duta a terme al Principat d'Andorra per l'autor. Es tracta sens dubte d'una obra de rellevància en l'àmbit pirinenc.

Des de l’Associació per a la Defensa de la Natura (ADN), es va promoure l'any 2000 un estudi centrat en els carnívors presents a la fauna andorrana. El projecte es desenvolupà al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, comptant amb el suport del Govern d'Andorra. La publicació d'aquesta obra ha estat realitzada per la Institució Catalana d’Història Natural, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

L'obra, que tracta la comunitat de carnívors de la fauna d'Andorra, conté una introducció al medi físic del Principat, una explicació aprofundida de les tècniques i sistemes de mostreig utilitzats, aporta una explicació detallada per a cada una de les 13 espècies considerades així com un capítol sobre la conservació dels mamífers carnívors al país. Cal afegir que al llibre apareixen 170 fotografies de les espècies tractades així com dels seus hàbitats.

carnivors_andorra ]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Notícies Sun, 15 May 2011 23:00:00 +0000
Communiqué du CIAPP à Vielle-Aure http://adn-andorra.org/index.php/noticies/196-communique-du-ciapp-a-vielle-aure http://adn-andorra.org/index.php/noticies/196-communique-du-ciapp-a-vielle-aure Le conseil plénier du CIAPP s’est réuni à Vielle-Aure le 7 mai 2011, à l’invitation de M. Francis André, président de l’Association de Défense et de Protection des Vallées Pyrénéennes de Saux et de la Géla, professionnel de tourisme par ailleurs.

 

Le conseil comprend des représentants des entités de protection de la nature des régions françaises et des autonomies d’Espagne agissant pour une politique écologique en Pyrénées.

 

Lors de deux Tables Rondes, il a abordé deux questions fondamentales du développement soutenable dans le massif :

 

  1.  La biodiversité et la transfrontalité en montagne Pyrénées,
  2. L’aménagement de la montagne pyrénéenne avec pour exemple le projet UTN Bielsa-Piau Engaly.

 

Sur la question de la biodiversité, les délégués de la première Table Ronde ont été à l’écoute des divers témoignages relatifs à la perte d’espèces, notamment emblématiques. La grande faune sert aussi d'indicateur biologique, sa présence témoignant de la richesse et du maintien de 1'écosystème.                          

Mais, il n'existe pas à ce jour, dans nos régions de montagne, de politique efficace assurant la protection des milieux naturels.                                

La mise en place d'un réseau d’espaces protégés judicieusement réparties, complété par des mesures plus ponctuelles et mieux adaptées à certains secteurs (zones Natura 2000, arrêtés de protection de biotope, classement au titre des sites, réserves biologiques domaniales) doit devenir un élément essentiel d'une véritable politique transfrontalière de protection de l'environnement.

 

A cause du réchauffement climatique, le quart des espèces végétales et animales pourraient s'éteindre avant 2050.

A cinq reprises, la vie a été presque entièrement effacée de la surface du globe. La sixième grande extinction se déroule en ce moment même sous nos yeux.

La bonne nouvelle est que le coupable du désastre, qu'il faut empêcher de nuire, a été identifié. La mauvaise, c'est que ce coupable, c'est nous. L'homme est plus dévastateur pour la biosphère que la plus grande des météorites ou la plus vaste des ères glaciaires.

 

Ceux qui ignorent le danger devraient pourtant se rappeler que les espèces prédatrices finissent, elles aussi, par disparaître, à trop vite exterminer leurs proies et déstabiliser leur biosphère.

Reste un espoir: Homo sapiens est la seule espèce à pouvoir détruire si vite et si totalement la vie qui l'entoure, elle est aussi la seule à pouvoir la préserver.

 

Sur la question de la biodiversité, le CIAPP rappelle son attachement au renforcement de la population d’ours des Pyrénées et attend avec impatience le lâcher d’une nouvelle ourse promis par le ministère de l’écologie en France.

Il condamne toute manifestation de violence à l’égard des biens et des personnes menées par quelques opposants locaux.

 

L’autre exemple de menace sur les espèces est l’effondrement des effectifs du Grand Tétras (Tetrao-urogallus) causé par différents facteurs : isolement, dérangements, aménagements des stations de ski, exploitations forestières.

 

La deuxième Table Ronde a examiné le nouveau projet d’aménagement touristique de la commune d’Aragnouet : l’UTN transfrontalière Bielsa-Piau Engaly.

L’association locale a exposé les différents inconvénients de cet aménagement dévastateur des beaux espaces montagnards de la haute vallée d’Aure : enneigement artificiel, affabulations sur les données financières, atteintes à la biodiversité et aux paysages...

Vivement contesté, y compris bien au-delà du milieu associatif, ce projet fera l’objet d’une note du CIAPP auprès de la commission spécialisée des UTN, dénonçant ces grands travaux dont le résultat sera d’abord la défiguration des vallées de Saux et de la Géla, ce beau cadre de montagnes pyrénéennes.

 

Si les grands ensembles naturels nous sont devenus si précieux, ce n'est pas pour ce qu'on en tire d'usage ou de simple agrément. C'est que nous les sentons comme une part de nous-mêmes, le souffle de notre propre vie. Ce sont les racines de notre vouloir-vivre qui plongent dans le sol des forêts et dans les profondeurs de tous les espaces naturels.

 

Le CIAPP défend donc une plus large acception de la biodiversité, de l’écologie et de la culture en englobant le penser avec toutes ses curiosités et ses valeurs immatérielles, le sentir avec ses attachements, ses goûts, ses tolérances, l'agir avec ses précautions et ses savoir-faire appropriés, tout autant de traits distinctifs qui assoient, légitiment et élargissent l’objet des militants associatifs pour la protection de la nature.

Aujourd’hui, le CIAPP dénonce cette apocalypse silencieuse en Pyrénées et demande aux pouvoirs nationaux, régionaux et autonomiques d’y mettre fin.

 

Vielle Aure le 7 mai 2011.

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Notícies Thu, 12 May 2011 23:00:00 +0000
XXIII Sessió Plenaria del CIAPP (7 i 8 de maig del 2011) http://adn-andorra.org/index.php/noticies/193-xxiii-sessio-plenaria-del-ciapp-7-i-8-de-maig-del-2011 http://adn-andorra.org/index.php/noticies/193-xxiii-sessio-plenaria-del-ciapp-7-i-8-de-maig-del-2011 El CIAPP (Consell Internacional Associatiu per la Protecció del Pirineu) organitza la seva Sessió Plenària els dies 7 i 8 de maig a Vielle-Aure (65) sobre el tema "Biodiversitat Transpirinenca".

El Dissabte 7 de maig dos taules rodones previstes estan obertes al públic:

  • De les 10h30 a les 12h30, taula rodona sobre el comitè de seguiment francès de Biodiversitat Pirinenca.
  • De les 15h00 a les 17h30, taula rodona sobre el projecte UTN (Unitat Turística Nova) que connecta el túnel d'Aragnouet-Bielsa i les pistes esquiables de Piau-Engaly.

 

 

Per Més informació:

– Ana González

14 rue de Tivoli, 31068 Toulouse cedex
Tel : +33(0)5 61 55 16 05
E-mail: CIAPP (a) free.fr



]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Notícies Tue, 03 May 2011 09:16:30 +0000
SEGONA APROXIMACIÓ AL CÀLCUL DE LA PETJADA ECOLÒGICA D’ANDORRA: COMPARATIVA 2004-2008 http://adn-andorra.org/index.php/noticies/179-segona-aproximacio-al-calcul-de-la-petjada-ecologica-dandorra-comparativa-2004-2008 http://adn-andorra.org/index.php/noticies/179-segona-aproximacio-al-calcul-de-la-petjada-ecologica-dandorra-comparativa-2004-2008 La petjada ecològica tradueix el concepte de sostenibilitat a una única xifra, comparable al llarg del temps i respecte altres països del món. La seva ampla acceptació internacional va fer que l’Associació per a la Defensa de la Natura (ADN) promogués el seu càlcul a Andorra, per primera vegada l’any 2005, amb dades de l’any anterior. 

 Enguany, l’Associació per a la Defensa de la Natura ha renovat i actualitzat aquella primera aproximació de l’any 2004 i ha calculat la petjada ecològica d’Andorra per a l’any 2008.

 

1. icon Portada

2. icon Equip de treball

3. icon Index

4. icon Introducció

5. icon Indicador de Pressió Humana

6. icon Capacitat bioproductiva

7. icon Petjada ecològica

8. icon Aportacions al càlcul de la petjada ecològica d'Andorra

9. icon Conclusions

10. icon Bibliografia

11. icon Agraïments

12. icon Contraportada

segona-petjada-ecologica
]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Notícies Wed, 29 Dec 2010 11:06:28 +0000
La Rabassa espai protegit - Campanya de recollida de signatures http://adn-andorra.org/index.php/noticies/175-la-rabassa-espai-protegit-campanya-de-recollida-de-signatures http://adn-andorra.org/index.php/noticies/175-la-rabassa-espai-protegit-campanya-de-recollida-de-signatures Les associacions ecologistes ADN i APAPMA i les plataformes ciutadanes AMICS DE LA RABASSA i GRUP ROCAFORT, del Principat d’Andorra, promourem al llarg dels propers mesos una recollida de signatures per tal de demanar al Comú de Sant Julià de Lòria que declari els territoris de La Rabassa, Conangle i muntanya amunt fins al Pic Negre i al Camp de Claror, espais naturals protegits, sota alguna de les figures contemplades en la Llei d’ordenament general del territori i urbanisme i el propi Pla urbanístic de la Parròquia.

Els objectius d’aquesta campanya són els de defensar al màxim la zona de La Rabassa i entorns com un paratge natural d’interès ecològic per la fauna i la flora que s’hi troben; d’interès cultural, per les activitats tradicionals que s’hi practiquen; i d’interès turístic, pel patrimoni natural i paisatgístic que s’hi ubiquen, a més de ser una de les entrades a la Vall del Madriu - Perafita i Claror, declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Partint de la premissa que qualsevol projecte de desenvolupament per la Parròquia, per Andorra i per tots els Pirineus, ha d’ésser sostenible, és a dir ha de respectar el medi ambient i aportar beneficis econòmics i socials als habitants del territori, entenem que la figura d’espais naturals protegits és un instrument adequat per a la conservació de l’entorn i un valor afegit en els projectes de reactivació econòmica d’un territori.

Amb aquesta finalitat demanem la teva adhesió a aquesta iniciativa i esperem que, amb l’esforç de tots, sigui escoltada pel Comú de St. Julià de Lòria.

Baixeu-vos els 2 documents clicant damunt la imatge (són en format PDF)

Imprimiu l'anvers i el revers en un mateix full DIN A4.

Desprès d'omplir els camps amb les dades i signar, doblegueu el full per la línia de punts i tanqueu-lo amb grapes o cinta adhesiva en els llocs marcats.
Dipositeu el document en qualsevol bústia de correu dins el Principat d'Andorra (espanyol o francès) .

No és necessari segell.

Nota important: Degut que es una demanda adreçada al Comú de St. Julià de Lòria, poden signar tots els residents al Principat d'Andorra, siguin andorrans o d’altres nacionalitats.

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Notícies Fri, 23 Jul 2010 19:45:04 +0000